Workshop

Train je Brain

Ben jij er klaar voor om jouw leerlingen aan de slag te laten gaan met hun mentale gezondheid?

In één lesuur of een blokuur neem ik jouw leerlingen mee in de zoektocht naar hun mentale gezondheid en mindset. Aan het eind van de workshop hebben de leerlingen weer scherp hoe het eigenlijk met ze gaat. Ze leren in de workshop over de thema’s prestatiedruk, motivatie & concentratie, omgaan met stress en mindset. Aan het eind is voor de leerlingen, en dus ook voor jou, weer helemaal duidelijk hoe ze er bij zitten. Bovendien hebben ze kennis verkregen, ervaringen opgedaan en concrete tips meegekregen om aan de slag te gaan met hun mentale gezondheid en mindset. 

leren jezelf zijn
beeldmerk rand

Herken je dit?

Je bent gaan lesgeven omdat je een positieve impact wil maken op je leerlingen. Je wil ze zien groeien en je wil dat ze zich fijn voelen op school waar ze zich kunnen ontplooien tot krachtige, zelfstandige jongeren.

Alleen nu merk je dat:

Jongeren hebben een lastige tijd doorgemaakt. Ze zitten in de bloei van hun leven, maar tegelijkertijd staat hun leven op de rem. Door alle corona maatregelen hebben ze niet kunnen doen wat ze graag willen. Afspreken met vrienden en klasgenoten, voor het eerst uitgaan tot midden in de nacht, naar de sportclub of lekker winkelen in de stad. Dit alles heeft een negatief effect op hun mentale gezondheid.

Laten we leerlingen zien en horen, zodat ze niet jaren later geconfronteerd worden met de negatieve gevolgen.

Je hoorde het vaak ‘als het straks allemaal weer kan, dan gaan we weer terug naar normaal’. De vraag is, is het nu weer normaal? Voelt het voor jongeren weer normaal? Laten we niet vergeten hoeveel impact deze periode heeft gehad op jongeren. Laten we vooral daar ook even bij stil staan en zorgen dat zij niet over een aantal maanden of jaren alsnog met de negatieve effecten van deze periode worden geconfronteerd.

Dit is hét moment om bezig te zijn met mentale gezondheid en mindset. Het is namelijk niet zo dat nu corona (zo goed als) voorbij is ze ook nergens last meer van hebben. Dat is naïef en te makkelijk gedacht.

De leerlingen komen nu weer vijf dagen in de week naar school, dus laten we zorgen dat ze ook echt gezien worden nu het weer kan. Ondanks dat heel veel jongeren het lastig vinden, willen ze eigenlijk heel graag dat iemand aandacht voor ze heeft. Dat diegene vraagt hoe het met ze gaat, wat ze bezig houdt en ze willen het gevoel hebben dat er iemand om hun geeft. 

Ik weet dat jij als docent al genoeg andere taken hebt. 

Om die reden heb ik de workshop Train je Brain ontwikkeld. Dit programma is speciaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, voor klas 1-6, voor mavo, havo en vwo. In de workshop leren ze hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Waar worden ze blij van en wat levert ze juist stress op? Als je weet wie je bent en hoe je in elkaar zit kun je hier ook naar handelen. Weten wie je bent zorgt er namelijk voor dat je keuzes kan maken die bij jou passen. In een tijd waarin je verplicht veel thuis moest zitten, moest leven naar strikte regels van de overheid, is er weinig ruimte geweest voor onderzoeken, ontdekken en uitvinden wie je bent. In de corona tijd zijn er veel negatieve gedachten en gevoelens ontstaan bij veel jongeren. Over zichzelf, anderen en de maatschappij. Bij negatieve gedachten of gevoelens is het belangrijk om hierover te praten en ze te delen. Deze gedachten en gevoelens aandacht geven en oplossen, in plaats van wegstoppen en negeren.

Ik geloof er in dat elke jongere er bij gebaat is om over mentale gezondheid en mindset te leren. Elke jongere heeft er namelijk mee te maken.

leren jezelf zijn

Wat levert de workshop de leerlingen op?

Wat levert de workshop jou als docent/mentor op?

Hoe ziet de workshop Train je Brain er uit?

Er is keuze uit twee pakketten:

Pakket 1: Workshop Train je Brain 1 lesuur
In één lesuur ga ik met jouw leerlingen aan de slag met één of twee van de volgende de thema’s:

  • Omgaan met stress
  • Prestatiedruk
  • Motivatie & Concentratie

Deze workshop is geschikt voor klas 1-6 van mavo/havo/vwo.
De investering in deze workshop is 239,- (vrij van BTW), exclusief eventuele reiskosten.

Pakket 2: Workshop Train je Brain blokuur
In een blokuur ga ik met jouw leerlingen aan de slag met twee of meer van de volgende de thema’s:

  • Prestatiedruk
  • Motivatie & Concentratie
  • Omgaan met Stress
  • Social media
  • Mindset

Deze workshop is geschikt voor klas 1-6  van mavo/havo/vwo.
De investering in deze workshop is 289,- (vrij van BTW), exclusief eventuele reiskosten.

Tijdens de workshop krijgen ze uitleg en informatie van mij over wat mentale gezondheid en mindset precies is. Naast de informatie gaan ze ook vooral dingen doén. We gaan aan de slag met opdrachten, zowel klassikaal, in groepjes als individueel. In de workshop zal ook vooral aandacht zijn voor het gesprek met elkaar. Er zit al zoveel in deze leerlingen, qua ervaringen, kennis en empathie voor elkaar. Het doel is om dit meer naar boven te halen. 

De workshop is vooral praktisch en afwisselend, waarbij vertrouwen, veiligheid en openheid heel belangrijk is. Iedereen moet de workshop op een fijne manier ervaren en mijn doel is om de leerlingen met een goed gevoel en met een glimlach op hun gezicht het klaslokaal te zien verlaten. 

Het is voor de leerlingen en mij fijn als een mentor of docent aanwezig is tijdens de workshop. Zo is er altijd een vertrouwd persoon aanwezig en ook kan jij als docent of mentor de workshop nog weer nabespreken met jouw klas!

leren jezelf zijn

Wat anderen zeggen

Reacties van leerlingen over wat ze meenemen uit de workshop die ze gevolgd hebben:

"Erg leuke workshop. Aan de tips veel gehad!"
- leerling VWO 3

"Ik ervaar zelf veel stress en de tips helpen me"
- VWO 3 leerling

"iedereen heeft hiermee te maken"

"Het was een fijne workshop omdat het om een onderwerp gaat dat niet heel vaak besproken wordt op school"
- leerling VWO 4

Veel gestelde vragen

De workshop is te boeken voor 1 les uur, of voor een blok uur. In het blok uur worden er meer thema’s behandeld dan in het enkele les uur.

Voor 1 les uur is dit €239,- (vrij van BTW), exclusief eventuele reiskosten.
Voor het blokuur is dit €289,- (vrij van BTW), exclusief eventuele reiskosten.
Vanaf Arnhem, vanaf 15 km enkele reis wordt er 21 cent per kilometer in rekening gebracht.

De workshop is geschikt voor klas 1-6 van mavo, havo of vwo. Twijfel je of de workshop voor jouw klas geschikt is? Stuur een mail naar: info@lerenjezelfzijn.nl of meld je aan via het formulier hieronder. We hebben dan even contact en kijken of de workshop bij jouw klas past.

Ik geef de workshop bij jou op school. Het is belangrijk dat de ruimte voorzien is van een beamer, elektrisch schoolbord of een ander middel om een digitale presentatie te laten zien. Ook is het belangrijk dat 20 minuten voor de workshop begint, ik vast het lokaal in kan om alles voor te bereiden en klaar te zetten.

In de voorbereiding van de workshop hebben we altijd even contact en vraag ik of er leerlingen in de groep zijn die speciale aandacht nodig hebben of voor wie de omstandigheden nu, om wat voor reden ook, extra zwaar zijn. Daar wordt zeker rekening mee gehouden.

Grenzen aangeven is een belangrijk thema dus hier is ook aandacht voor tijdens de workshop. Wanneer voelt iets nog wel goed en wanneer niet meer?

De workshop wordt niet als confronterend ervaren maar als een fijn moment, waar je ook nog eens wat van leert.

De ervaring is dat de meeste leerlingen mee zullen doen, ook van de leerlingen waar het niet van verwacht wordt.
Wanneer een leerling niet actief mee wil doen aan de workshop, is dat oké. Hier wordt niet te veel aandacht aan besteed. Wanneer een leerling, om wat voor reden ook, niet mee wil doen bewaken we samen met de aanwezige docent dat dit geen probleem is voor de rest van de groep.

Er is altijd een docent of mentor aanwezig tijdens de workshop.
Of je actief mee wil doen is aan jou zelf. Meestal vinden de leerlingen het wel erg leuk als je mee doet en draagt het op een positieve manier bij aan hun eigen betrokkenheid bij de workshop.

beeldmerk rand

Aanmelden

Ben je na het lezen van de informatie enthousiast geworden? Meld je dan nu aan! Vul je gegevens in via onderstaand formulier, dan neem ik contact met je op. 

Inschrijven is volledig vrijblijvend, nadat jij de gegevens achtergelaten hebt plannen we altijd een kennismaking in. Dan kijken we samen of het programma geschikt is voor jou, jouw klas en/of school.

Heb je vragen over dit programma? Dan kun je mij altijd mailen via info@lerenjezelfzijn.nl.

Scroll naar boven